Riva Aquarama

Bouwjaar: 1962  |  Aantal: 769  |  lengte: 8,02 meter  |  Uitvoeringen: Special, Lungo en Super

Na uitvoerig testen van de eerste Aquarama, Carlo Riva’s persoonlijke boot de LiPiCar, werd in 1963 gestart met de productie. De romp was identiek aan het voorlaatste model, de open Tritone. Kenmerkende details waren het ankerluik op de voorplecht en doorgetrokken spatrand. Het dashboard was geheel vernieuwd en volledig in mahoniehout uitgevoerd met daarin de nieuwe VDO tellers. Het interieur had nu een gescheiden bestuurdersstoel en tweepersoons voorbank gekregen, waardoor de doorgang naar het vooronder aanzienlijk werd vergemakkelijkt. Niet alleen het interieur maar ook het achterdek was flink onder handen genomen. Het zonnedek en verzonken spiegel met afneembare zwemtrap zorgden voor een betere opstap.

 

Super Aquarama
De Super Aquarama werd vanaf het begin in 1963 tot 1966 van Chrysler M413D motoren voorzien. Deze gemariniseerde zogenaamde Big Block motoren met speciaal voor Riva gemaakte dubbele inlaatspruitstukken hadden een vermogen van 320 Pk. Vanaf 1967 gebruikte Riva voor de Super de in eigen beheer ontwikkelde Riva 320 Pk motoren. Dit waren afgeleide GM Chevrolet Corvette blokken. Door de vele aanpassingen en patenten mocht Riva er zijn eigen naam voor gebruiken. Afgezien van de langere romp verschilden de gewone en de Super Aquarama niet veel van elkaar. In 1971 kwam er een einde aan de bouw van de gewone en de Super Aquarama. Niet geheel toevallig was LiPiCar IV met bouwnummer 486, Carlo Riva’s laatste persoonlijke boot, de hekkensluiter.

 

Aquarama Lungo
De in 1972 gebouwde Aquarama Lungo was een tussenmodel waarvan er maar zeven zijn gemaakt. De toevoeging Lungo verwijst naar de grotere lengte, 8.72 m. Dit was bedoeld om 350 Pk blokken te kunnen huisvesten. Zover is het echter nooit gekomen, want deze motoren zijn nooit in de Lungo geplaatst maar werden alleen gebruikt in de laatste uitvoering van de Aquarama, de “Special”. De Lungo kreeg de standaard Riva 220 Pk motoren.

 

Aquarama Special
De Special met zijn uitgerekte spiegel en scherpe boeglijn was een aanpassing op het oorspronkelijke ontwerp van Carlo Riva. Op verzoek van een klant die de toegankelijkheid bij de spiegel niet optimaal vond. Deze verandering viel zo goed in de smaak dat er van 1972 tot het laatste bouwjaar 1996 nog 278 exemplaren zijn gemaakt. Gedurende de laatste productieperiode van de Aquarama zijn veel onderdelen overgenomen van de nieuwe generatie – kunststof – Riva’s. Het meest in het oog springend is het dashboard met de kleinere VDO tellers en het Momo-sportstuur. Het einde van de productie van de Aquarama Special was tevens het einde van een tijdperk dat zo kenmerkend was voor Riva: dat van de ultieme klassieke mahoniehouten speedboot.