Riva Olympic

Bouwjaar: 1969 – 1979  |  Aantal: 264

In 1969 naar aanleiding van de Olympische spelen van 1968 introduceerde Riva de Olympic. Voor de opvolger van de Florida, die al een tijdje aan vervanging toe was, stond de kleinere Junior met zijn negatieve spiegel en open inrichting model. Carlo Riva wilde zijn laatste creatie een moderne uitstraling mee geven en liet zich inspireren door de opkomst van de nieuwe generatie kunststof boten.

 

Het relatief vlakke onderwaterschip dat scherp naar voren oploopt monde uit in een waaier steven en zorgde voor toegefelijke vaareigenschappen. Als open sportboot is de Olympic inzetbaar voor veel doeleinden. Het ontwerp is uitstekend geschikt om mee te waterskiën, als tender of om een dagje te vissen. De lage instap via het achterdek, ruime indeling en vele opbergruimtes zorgen voor een aangenaam en gebruikers vriendelijk schip. Mocht er een puntje van kritiek zijn dan geld dat voor de cabrio kap. De van doek gemaakte overkapping bood slechts een minimale bescherming aan de inzittenden op de voorbank. De kap werd via een schuifsysteem bedient en opgeborgen onder het dashboard waardoor de beenruimte enigszins werd beperkt.

 

De eerste productie serie was uitgerust met een 220 Pk Riva Crusader motor. Door onder andere gebruik te maken van een grotere carburateur leverde Riva vanaf 1973 een krachtigere versie van 270 Pk.

 

In Totaal zijn er in 10 jaar tijd 264 boten gebouwd. Het geringe aantal was toe te schrijven aan de steeds hoger wordende productie kosten, een stagnerende aanvoer van mahoniehout en concurrentie van botenbouwers die sneller en goedkopere polyester boten konden produceren. Nadat de laatste 10 boten waren voorzien van een Thermo Electron 270 Pk motor staakte Riva de productie in 1979.