Riva Tritone

Bouwjaar: 1950  |  Aantal: 257  |  Lengte 7,60 meter  | Uitvoeringen: Special en Super

In 1950 presenteerde Riva haar topmodel, de Tritone met twee 122 Pk sterke Gray Phantom motoren. Vreemd genoeg waren de vier daarop volgende boten slechts met één motor uitgevoerd van het type Scripps. Vanaf 1954 werden alle Tritones van twee motoren voorzien. Tot dat jaar bestond de voorruit uit twee vlakke delen. Daarna werd het een gebogen ruit die uit vier delen was samengesteld. Gedurende de productie tot 1966 zijn voornamelijk Chris-Craft motoren gebruikt. Chrysler en Cadillac kwamen ook aan bod maar in mindere mate. Er is zelfs een uniek exemplaar met twee Ford Interceptor 215 Pk motoren geleverd. De met Chris-Craft motoren uitgevoerde types gebruikten tot 1960 een Electro hydraulische Chris-O-Matic keerkoppeling. Deze keerkoppeling was nogal gevoelig en reageerde vrij traag. Afhankelijk van de motorkeuze varieerde de lengte en breedte van 7.60 m x 2.55 m tot 8.30 m x 2.62 m. De tankinhoud varieerde ook, van 400 liter tot 500 liter, verdeeld over twee tanks.

 

De Tritone heeft net als de Ariston een gesloten achterdek maar met gescheiden luiken voor het motorcompartiment en opslagruimte. In de Aperto-uitvoering zijn de luiken vervangen door een kuip. Op verzoek van enkele klanten werd deze aanpassing gedaan omdat het gesloten achterdek als zonnedek niet echt geschikt was.
De indeling van het interieur bestaat uit een neerklapbare voorbank en vaste achterbank met een kleine ruimte in het vooronder voor het toilet en een eenpersoons slaapplaats. Het instrumentenpaneel was uitgevoerd in wit formica en had tot 1959 Jaeger tellers daarna Stewart-Warner tellers en vanaf 1964 de uiteindelijke VDO tellers. De verschillende typen sturen, in twee, drie en zelfs vier spaak-uitvoeringen werden in 1956 vervangen met een door Riva ontworpen robuust uitziend model . Voor het eerst verscheen toen ook het oorspronkelijke logo met de drie matrozen op het stuur.

 

De totale Tritone-productie omvat 226 standaard modellen, 10 stuks met Cadillac motoren en 21 Super-uitvoeringen. In vele opzichten heeft de Tritone model gestaan voor zijn opvolger de Aquarama het meest prestigieuze model dat Riva de faam bracht als botenbouwer. Voor de liefhebber van mahoniehout zal de Tritone echter de ultieme Riva blijven.